Proteíny sú významnou skupinou látok plniací v organizme najrôznejšie funkcie. Jednou z nich je stavebná funkcia, kedy pomáhá tvoriť aktívnu telesnú hmotu. Proteíny sú zložené z aminokyselín, pričom určitá časť je pre organizmus esenciálna. Tieto esenciálne aminokyseliny je nutné prijímať v potrave a je dôležité dbať na ich pravidelný prísun. Prinášame vám stručné zhrnutie toho, aké druhy proteínov existujú a pre koho sú vhodné.
Mliečne proteíny
Srvátkový proteín
Srvátkový proteín je tiež známy ako „whey proteín“, je najvyhľadávanejším druhom proteínu. Je to bielkovina obsiahnutá v kravskom mlieku a bolo preukázané, že podporuje rast svalov a odbúravanie tukov. Srvátkový proteín môže podporiť pocit sýtosti. Obsahuje podiel aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA) a laktózu. Vstrebáva sa rýchlejšie ako iné proteíny a preto je vhodné ho konzumovať po tréningu – pomáha rastu a regenerovaniu svalov.
- Koncentrát – bielkovinový prášok, ktorý sa vyrába filtráciou bielkovín z celých potravinových zdrojov. Konečný produkt obsahuje až 80 % bielkovín a zbytok tvoria uhľohydráty, minerály, voda a tuky. Srvátkový koncentrát má lahodnú a kvalitnú chuť a najlepšie zo všetkých proteínov sa rozpúšťa
- Izolát – vzniká procesom mikrofiltrácie a je najčistejšou formou srvátky. Rýchle sa rozpúšťa a absorbuje. Vďaka procesu filtrácie dochádza k väčšej redukcii ostatných zložiek a izoláty tak obsahujú viac ako 90 % bielkovín. Má veľmi nízky podiel sacharidov, tukov a žiadny alebo takmer žiadny obsah laktózy. Srvátkový izolát nie je tak chutný, ako koncentrát.
- Hydrolyzát – čiže hydrolyzovaný proteín označuje prítomnosť čiastočne štiepených proteínov, ktoré sú v tele lepšie vstrebateľné. Je jedným z najkvalitnejších proteínov na trhu. Vedľa bielkovín, ktorých obsahuje viac ako 90 %, sa skladá aj z peptidov, a tie majú veľký anabolický účinok (sú vhodné po náročnom tréningu). Srvátkový hydrolyzát sa najlepšie trávi a vstrebáva.
Micelárny Kazein
Bielkovina, ktorá sa tiež nachádza v kravskom mlieku a oproti srvátkovej bielkovine ju telo trávi oveľa pomalšie (okolo 6-7 h). Pomáha zabrániť svalovému rozpadu a po dlhšiu dobu zásobuje svaly aminokyselinami. Obsahuje vápnik, odbúrava tuky a zvyšuje činnosť metabolizmu. Je vhodný skôr večer pred spaním, prípadne po tréningu.

Vaječný proteín

S vaječným proteínom sa môžete najčastejšie stretnúť v podobe prášku extrahovaného z vaječného bielku. Je skvelou alternatívou pre jedincov s intoleranciou mlieka a laktózy. Vaječný proteín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a telo ho ľahko trávi. Hodí sa ho konzumovať večer pred spaním alebo behom dňa na doplnenie bielkovín. Väčšinou ho nenájdeme samostatne, ale ako súčasť viaczložkových zmesí (proteínov).
Hovädzí proteín

Hovädzí proteín sa vyrába z hovädzieho mäsa. Je dobrým zdrojom BCCA a kreatínu. Vedľa toho obsahuje aj väčšie množstvo železa a vitamínu B. Hovädzí proteín nezaťažuje tráviaci systém a rýchle sa vstrebáva. Je vhodné ho užívať ráno, pred i po tréningu.
Rastlinné proteíny
Sójový proteín
Sójový proteín je najobľúbenejším zdrojom bielkovín u vegánov, obsahuje totiž všetky esenciálne aminokyseliny. Je tiež bohatý na glutamín, BCAA (pomáhajú regenerovať svalstvo) a arginín (pre lepšie vstrebávanie živín). Ďalšou výhodou je, že podporuje správnu hladinu cholesterolu a podporuje metabolizmus, co vedie k zvýšenej redukcii tuku. Je vhodné ho užívať po tréningu alebo kedykoľvek počas dňa.
Ryžový proteín
Ryžový proteín sa vyrába z hnedej ryže a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Neobsahuje lepok, sóju, laktózu a preto je dobre stráviteľný. Sám o sebe však nie je komplexným proteínom, preto ho najčastejšie nájdeme vo zmesiach s inými proteínmi.
Hrachový proteín
Proteín z hrachu nie je tak známy, je ale veľmi vhodný pre vegetariánov, vegánov a alergikov na mliečné výrobky a vajcia. Má vysoký obsah BCCA a telo je schopné spracovať väčšinu aminokyselín, ktoré obsahuje. Hrachový proteín má pomerne špecifickú chuť a ďálej má pozitívny vplyv na regeneráciu svalov po cvičení a zvýšenie objemu svalovej hmoty. Pri kombinácii so silovým tréningom je pri budovaní svalovej hmoty hrachový proteín rovnako účinný ako srvátkový proteín. Okrem iného má tiež pozitívny vplyv na srdce a krvný tlak.
Konopný proteín
Konope je veľmi bohaté na bielkoviny, horčík, železo a vlákninu. Proteínový konopný prášok sa vyrába z konopných semienok, je ľahko a rýchle stráviteľný, obsahuje výdatnú dávku omega-3 mastných kyselín a niektoré esenciálne aminokyseliny. Je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov. Nie je však sám o sebe komplexným proteínom a tak sa najčastejšie predáva s ďalšími proteínmi vo viaczložkovej zmesi.

Odporúčame:
Moderný Merco Shaker na prípravu proteínu